{ "title": "Ayak Kemikleri", "image": "https://www.iskelet.gen.tr/images/ayak-kemikleri.gif", "date": "20.01.2024 02:08:42", "author": "Mükerreme", "article": [ { "article": "
Ayak Kemikleri, Ayak kemiği üzerine yapışan adaleler ve bağlardan oluşur. Her ayakta 26 kemik, 100'den fazla bağ ve 33 kas vardır. Ayak olarak üç grup kemikten meydana gelir. Bunlar ise; Ayak bileği, ayak tarağı ve parmak kemikleridir. Yenidoğan çocuk ayağında kemik yerine kalsiyum içermeyen çok yumuşak, çok elastiki yapıları bulunur. Çocukların ayaklarındaki kalsiyum 10-12 yaşlarında bütünleşir. 50 yaşından sonraki insan ayağında 2 kemik daha oluşur. Böylece ayaktaki kemik sayısı 28'e çıkar. Ayak bileği veya topuk kemikleri, ayağın arka bölümünde oluşurlar. Ayağın en büyük ve en güçlü kemik yapısına sahiptir. Ayak bileği, iki sıralı dizi halinde 7 kemikten var olur. Ayak bileği kemikleri ise; Topuk kemiği, âşık kemiği, kayıksı kemik, 3 tane kama kemik (1.,2.,3. Cuneiforme kemikler) ve küp benzeri kemik yapılarıdır. Ayakta bulunan kemiklerin en büyüğü de topuk kemiğidir. Topuk kemiği, âşık kemiğiyle birlikte ayağın arka bölümünü meydana getirir.

Aşık kemiği, kaval kemiği ile kamış kemiğinin oluşturduğu çatalın içinde bulunur. Ayak bileği, üst üste iki eklem arasında bulunan karmaşık bir yapıdadır. Gerçeğinde ayak bileği eklemitibianın dıştan ve üstten fibula'nın (Baldır bölgesinde tianın arka dışı boyunca uzanan ince kemik) dıştan oluşturdukları yatakla talusun (Ayak bileği kemiklerinin en üstte olanı) yuvarlak tavanı arasındaki ekleme denir. Ayak bileğinin yukarı ve aşağı hareketlerini sağlar. Eklem içindeki tüm kemiksi yüzeyler, eklem kıkırdağı ile kaplıdır. Ayak bileğinin sabitliğini bağlar. Dış yan bağlar, ayak bileğinin dış yanında olmasıyla bileğin içe doğru hareketini engeller. Ayrıca eklem seviyesinin hemen üzerinde tibia ve fibula syndesmos diye bir bağla bağlıdır ve bu bağ yüklenme sırasında iki kemiğin birbirinden açılmasını kısıtlar. Medikal tedavide en önemli yeri bağlarıdır.

Ayak Kemikleri ve Ayağın Fonksiyonu

İnsan yaşamak için hareket eder ve yer değiştirmek zorunda kalır. Ayak, kasları vasıtasıyla hareketini yapar. Barınağından dışarı çıkmak istemesi gibi dürtülerini de tatmin edici olması ve geriye dönmesi içindir. İnsanda da hareketlerini sağlayan organları bacakları ve ayaklarıdır. Ayaklar vücudun en alt kısmında bulunan ve yürümeyi sağlayan, dik durmaya yarayan, vücudun duruş değişikliğinde denge sağlayan organıdır. Vücudun tüm yükünü taşıdıkları için, tabandan temas ederek fiziksel açıdan en çok zorlanan uzuvlardır. Ayaklar vücudun en önemli köprüsü olur. Hakikaten ebadına göre ayaklar kadar üzerinde ağırlık taşıyan başka bir köprü düşünülemez. Ayak mekanik olarak bulunduğu yükleme sonucunda, diğer hastalıkların belirtilerini verebilir.

Hastalıkları ve belirtileri şöyledir; Şeker hastalığı ile damar bozukluğundan meydana gelen deri yüzeyindeki iyileşmeyen yaralar, kalp ve akciğer komplikasyonlarının bazıları ve kansızlıktan doğan tırnaklarda kırılma ve gelişememe, gut hastalığı adı altında büyük parmakta şişkinlik ve ağrılar, romatoid artritte eklem bozukluğu, aterosklerozda ayak soğuması ve ayak kramplarıdır. Ayrıca gün boyu giyilen ayakkabılar içinde vücut ağırlığını taşıdığı için en zor hareketleri yapmak durumundadır. Bu yüzden giyilen ayakkabı, ayak sağlığı açısından oldukça önem taşır. Dar olan ayakkabılar, aktif hareketleri kısıtlarken aynı zamanda ayağın kan dolaşımını da oldukça zorlaştırır. Buda bazı hastalıklara sebebiyet verir. Sivri burun ayakkabılar, ayak sağlığını etkilediği gibi yüksek topuklu ayakkabılar da bel ve göğüs omurlarına, diz ve uyluk eklem yerlerine olumsuz yönde tesir eder.

Ayak Parmakları Kemikleri

Parmak kemikleri; Baş parmakta iki ve diğer parmaklarda üçer tane olarak toplam 14 adet kemikten oluşur. Bu kemikler üzerinde yapışık halde çeşitli adale ve bağları ile ayağın bütünlüğünü ve fonksiyonel halini sağlar. Ayaklarda ark denilen ve vücut ağırlığını tabana vermesinde büyük oluşumlar yaratır. Her ayakta bulunan biri medial longitudinal ark ismini alan, ayağın iç kenarındaki uzunluğuna ark denilir. Bir diğeri transvers olarak ark ismini alan ayak tarak kemiğidir. Başlarının hemen arka kısmından geçen uzunluğunda ark olarak iki adet bulunur. Uzunluğu boyunca ark çöküklüğüne düz taban (Pes planus), enine olan ark çöküklüğüne de metatarsal düşüklüğü denilen bir durum meydana gelir.
" } ] }