İskelet

İnsanda iskelet sistemi kemikler, kıkırdak yapılar ve eklemlerden meydana gelir. 1. Kemiklerin Yapısı.

Kemiklerde bulunan, %25 su, %45 inorganik madensel tuzlar (Kalsiyum fosfat, kalsiyum karbonat, magnezyum fosfat az miktarda sodyum ve demir) kemiğin sert yapısını, %30 organik maddeler ise esnekliği sağlar. Canlı kemik hücrelerine osteosit ve bu hücreler tarafından salgılanan organik ara maddeye osein denir.
Bu iki yapı kemik dokusunu meydana getirir. Kemikler yapıları yönüyle iki kısma ayrılır.

A. Sıkı Kemik Dokusu: İskeleti oluşturan bütün kemiklerin dış yüzeyi ile uzun kemiklerin gövdesi, sıkı kemik dokusundan meydana gelir. Bu doku iç içe daireler halinde sıralanmış lamelli yapıdadır.

Lamellerin ortasında kan damarları ve sinirlerin geçtiği Havers kanalı bulunur. Havers kanalındaki kan damarlarından kemik hücrelerine besin ve oksijen iletilirken artık maddeler aynı yoldan geri alınır.

Havers kanallarını birbirine bağlayan yan kanallara da Volkman kanalları denir. Ortasında havers kanalı, etrafında halkasal kemik hücreleriyle aralarını boşluk bırakmadan doldurmuş ara maddeden yapılmış lamelli birimlere Havers sistemi denir.

Şekil: Kemik Dokusunun Yapısı.

B. Süngerimsi Kemik Dokusu: Kırmızı kemik iliği ve düzensiz boşlukların bulunduğu ince kemik lamellerinden oluşmuştur. Sıkı kemiğe oranla daha yumuşaktır. Uzun kemiklerin baş kısmı ile diğer kemiklerin iç kısmında bulunur.

2. Kemik Çeşitleri
İskeletin yapısında bulunan kemikler üç çeşittir.

A. Uzun Kemikler: Kol ve bacaklarda bulunur. Uzun kemiği dıştan saran kemik zarı (Periyost) kemiğin enine büyümesini, onarılmasını ve beslenmesini sağlar. Ayrıca periyost kemiğin sertleşmesine de katkıda bulunur.

Uzun kemiğin başı ile gövdesi arasında bulunan kıkırdak tabakası, kemiğin boyuna büyümesini sağlar. Uzun kemiklerin iç kısmındaki kanalda akyuvarların oluşumunu sağlayan sarı kemik iliği bulunur. Kemik başlarını iç kısmı, sünger gibi düzensiz gözenekli bir yapıdadır. Gözeneklerin (Frmartuklu. Net) içinde kırmızı ilik bulunur. Kırmızı kemik iliği, kan hücrelerinin üretildiği iliktir.

B. Kısa Kemikler: Omurgada, el ve ayak bileklerinde bulunur. Sarı ilik kanalı bulunmaz. Yaklaşık olarak eni boyu ve kalınlığı eşit olan kemiklerdir.

C. Yassı Kemikler: Göğüs, kafatası, kürek ve kaburga kemiklerinden ibarettir. Yassı kemiklerde sarı ilik kanalı bulunmaz. Bu tip kemiklerde süngerimsi kemik dokusu sıkı kemik dokusundan fazladır. Eni ve boyu fazla kalınlığı çok az olan kemiklerdir.

Yassı ve kısa kemiklerin süngerimsi dokuları içinde uzun kemiklerin baş kısmında olduğu gibi alyuvarların yapımını sağlayan kırmızı kemik iliği bulunur.
3. Kemik Oluşumu ve Kontrolü
Kemiklerin sağlıklı olarak büyüyüp gelişebilmesi için, bir yandan yeterli miktarda kemik hücresinin yapılması bir yandan da yeterli ara maddenin oluşması gerekir. Bu olaylar bazı iç ve dış faktörler tarafından düzenlenir. Kemik oluşumunda etkili olan faktörleri teker teker inceleyecek olursak;
A. Hormonlar: Kemiğin sertleşmesi için gerekli olan Ca, P, K minerallerinin kemiğe geçmesi ve bunların kandaki miktarının belirli bir seviyede tutulması gerekir. Özellikle, kalsiyumun kemikten kana, kandan kemiğe geçişi tiroit bezinden salgılanan kalsitonin (Tirokalsitonin) hormonu ve paratiroid bezinden salgılanan parathormon ile düzenlenir. Hipofiz bezinden salgılanan büyüme hormonu (STH) yetersiz olduğunda cücelik, (Nanizm) aşırı salgılandığında devlik hali (Jigantizm) ortaya çıkar. Timus bezi hormonu embriyonik gelişimde iskeletin oluşumunda etkilidir.

B. Vitaminler: D vitamini kemiklerde Ca ve P birikmesini sağlayarak kemiklerin sertleşmesini sağlar. D vitamini eksikliğinde bağırsaktan kalsiyum ve fosfatın emilmesi azalır. Sonuçta kemiklerde yumuşama ve eğilme olur. Bu da çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde ise osteomalazi denen kemik hastalığını yapar.

C. Mineraller: Kalsiyum, mağnezyum, fosfor kemiklerin yapısında bulunur. Büyüme ve hamilelik sırasında çok miktarda alınması gereklidir.

D. Genetik Faktörler: Kemiğin büyümesi ile son şeklini almasında genetik faktörler de önemlidir.
4. İskelet Sisteminin Görevleri.

Vücudun çatısını oluşturmak.

Vücuda diklik ve sertlik sağlamak.

Bazı iç organları dış etkenlerden korumak.

İç organlara ve kaslara bağlanma yüzeyi sağlamak.

Eklemlerin yardımıyla vücuda hareketlilik sağlamak.

Vücudun ihtiyacı olan bazı mineralileri depo etmek.

Kan yapımında görev almak.
5. İnsan İskeletinin Bölümleri.

İnsan iskeleti, baş, gövde ve üyeler iskeleti olmak üzere üç kısımda incelenir.

A. Baş İskeleti: Kafatası, yüz ve çene kemiklerinden oluşur. Genellikle oynamaz eklemlidir.

B. Gövde İskeleti: Göğüs kemiği, kaburga kemikleri, omurgayı oluşturan omurlar, omuz ve kalça kemerlerini oluşturan kemikler, iskeletin gövde bölümünde yer alır. Genelde yarı oynar eklemlidir.

C. Üyeler İskeleti: Üyeler üstte omuz kuşağı ile gövdenin üst kısmına bağlanmış olan üst üyeler (Kollar), altta kalça kuşağı ile gövdenin alt kısmına bağlı olan alt üyeler (Bacaklar) olmak üzere iki bölümden meydana gelir. Oynar eklemlidir.
6. Eklemler
Kemiklerin bağlanma yerleri olan eklemler üç grupta toplanır.

A. Oynamaz Eklemler: Kafatası, kalça kemiği, leğen kemiği gibi iskeletin hareket etmeyen kısımlarındaki kemiklerde görülür. Eklemleşen kemikler çok sıkı bir şekilde birbirlerine testere dişi gibi girinti ve çıkıntılarla bağlanmışlardır. Eklem kapsülü ve sıvısı yoktur.

B. Yarı Oynar Eklemler: Omurlar arasında ve göğüs kafesinde görülen eklemlerdir. Omurlar arasındaki kıkırdak diskler esneklik sağlanmasında yardımcı olur.

C. Oynar Eklemler: Vücudun hareket işlevini üstlenmiş kemiklerde görülen, tam hareketli eklemler olup kol ve bacak kemiklerinde görülür. Eklemleri oluşturan kemiklerin uçları bağ dokusundan meydana gelmiş ortak bir kapsül ile çevrilidir. Eklem kapsülünün iç yüzeyi ince bir zar ile örtülüdür.
bu yapı yumurta akına benzeyen bir salgı meydana getirir. Eklem boşluğunda toplanan bu sıvı (= eklem sıvısı) eklem uçlarının kayganlığını sağlar. Eklem kemiklerinin baş kısmında bulunan kıkırdak tabakaları hareket sırasında kemiğin başlarının birbirine değerek aşınmasını önler. Eklem bölgesinde bir kemikten diğerine uzanan bağ dokusundan meydana gelmiş eklem bağı bulunur. Bütün bu yapılar ekleme sağlamlık ve hareket kolaylığı sağlar.
23.01.2024 06:40:18
İskelet ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

İskelet Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

70 Yorum Yapılmış "İskelet"
bu kadar bilgi harika olmuş teşekkürler
güzel kız . 15.10.2018 19:25:18
Bunu yapana teşekür ederim cidden emek var
Cosmos . 24.11.2017
Çok iyi ve faydalı bir site araştırmam için çok iyi oldu.
Demir . 07.05.2017
çok faydalı oldu benim için. hem konuyu daha iyi anladım hemde projemde bana çok yardımcı oldu tesekkurler sıteyı herkese onercem
azra . 03.10.2016
çok güzel projeme çok katkısı oldu teşekürler
imera . 17.05.2016
çeşitli malzemeler kullanarak insan iskeleti yapma projem vardı.bu gün iskeleti öğretmene gösterdim.beğendi.iskeleti mukavvadan yapıp iskeletin şeklinde kestim , beyaza boyadım ve kol,dirsek, bacak gibi eklem yerlerden kestim, kestiğim yerleri sağlam iple bağladım.iskelet az da olsa hareket etti.buradaki her şeyi yazdım, defter şekline getirdim.yarın sunum yapacağım .TEŞEKKÜR EDERİM ELİNİZE SAĞLIK.
fatma . 05.05.2016
bende proje hazırlıyorum inşallah bana da yardımcı olacak.6.sınıf konusu demi bu?lütfen cevap yazın.
ilayda . 12.03.2016
Güzel bir site herkese tavsiye ediyorum
mizgin . 29.10.2015
Çok teşekkürler konuyu anlayamamıştım sizin sayenizde öğrendim. Çok teşekkürler. Sınavdan 95 aldım.
Sıla . 25.10.2015
yeterince bilgi alamadım ama az da olsa aldı
ümmü gülsüm kırıt . 21.10.2015
Hakkaten çok güzel bir site size derslerimde yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim
Hilal . 25.04.2015
bence gayet iyi anlatmış bn beğendim gg
gülnur . 09.02.2015
dersimi düzeltecek bir site çok beyendim..
kadir . 01.02.2015
vay güzelbununsaniyesinde karnem hep 5555555 vay:)
kasım . 27.01.2015
Ya kendimi avunmak gibi olmym ama meslek lisesi oldğm için bu tür kemikleri çok duyuyorum çok ta eğlenceli
mira nur . 21.12.2014
ama kemik zarının özellikleri filan yok rica etsem yaparmısınız?
zero . 19.12.2014
gerçekten size çok teşekkür ederim ne kadar teşekkür etsem azdır. çok sağ olun :D
ahmet . 18.11.2014
çok sağlun sizin sayenizde başkan adayı oldum ve başkan seçildim
beyzanur . 15.11.2014
DERSİM İÇİN ÇOK İYİ BİR SAYFA HOCA ÇOK BEYENECEK TEŞEKKÜR EDERİM
CEMRE . 14.11.2014
yardımcı oldunuz proje ödevim vardıda
hiranur . 22.10.2014
gerçekten işime yaradı vede proje ödevime çok yardımcı oldu
nazlı . 21.10.2014
çok teşekkürler bana çok yardımcı oldu ve tam istediğim gibiydi :) :) 3
sıla nur . 13.10.2014
yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederiz
busenaz & sudenaz . 12.10.2014
Proje ödevimde çok yardımcı olduğun için teşekürederim
öykü . 10.10.2014
Yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim
HASAN . 09.10.2014
Fen Dersi icin bana cok yardimci oldu hoca cok beyenecek
NİDA NUR . 03.10.2014
Sizin sitede tel yokmu bize bir görüşmek istiyorduk
hakan . 02.10.2014
proje ödevimde çok işime yaradı ben oyumu 4,5 vriyoom valla
AYLİN . 27.09.2014
Bence gayet güzel bilgilerin büyük kısmı doğru ama büyük bir kısmında yanlış bilgiler var.Ama yinede güzel .Yorumum uzun geldiyse üzgünüm.
Yorumcuu . 26.09.2014
Çok güzel bir site ödevime çok yardımcı oldu
Ziyaretçi . 25.09.2014

Kemik Yaşı

Kemik yaşı, kişinin gerçek biyolojik yaşını göstermektedir. Kemikleşme noktalarının kapanma sınırı erişkinlerde, kız çocuklarının 18 yaş, erkek çocuklar...
Devamını Oku

Kıkırdak Deldirmek

Kıkırdak deldirmek genellikle kulağa küpe takabilmek amacıyla yapılan bir işlemdir. Kıkırdak deldirme işlemi için uygulanan farklı metotlar bulunmakta...
Devamını Oku

Kemik Büyümesi

Kemik Büyümesi, Tüm bayanlar gençliklerinde ayaklarının çok güzel olduğundan ve yaşları ilerledikçe ayak şekillerinin bozulduğundan şikâyet eder. Aslınd...
Devamını Oku

Kas Çeşitleri

Kaslar, vücutta kemiklere kuvvet uygulayarak vücudun hareket etmesini sağlayan yapılardır. Vücuda destek veren ve hareket etmesini sağlayan kemikler, ka...
Devamını Oku

Eklem İltihabı

Eklem iltihabı, bir romatizmal hastalık olarak karşımıza çıkar ve genelde bayanlarda, erkeklere oranla daha çok görülür. Eklem iltihabı (Romatoid Artrit), se...
Devamını Oku

Kemik İliği Ödemi

Kemik iliği ödemi, MR sonrası tanımlanan bir durumdur. Kemik dokusu içinde sıvı birikmesi, ödem oluştuğu anlamını taşımaktadır. Tümörlerden, travmalar n...
Devamını Oku

Kemik Çeşitleri

Kemikler, çok sert bir yapıya sahip olmalarına karşın, oldukça esnek bir yapıdadırlar. Kemiğin sert olmasını sağlayan, yapısında bulunan fosfor, mineral...
Devamını Oku

Düz Kaslar

Düz kaslar; Bizim isteğimiz dışında, kendiliğinden çalışma gösteren kaslara verilen ortak addır. Bu kasların göstermiş olduğu eforlar otomatik olarak si...
Devamını Oku

Kas İsimleri

Kas isimleri, kaslar vücudumuzun yapı taşıdır birçok görevi ve işlevi vardır. Peki bizim için bu kadar önemli olan bu kasların isimlerini ne kadar biliy...
Devamını Oku

Kemik Yapısı

Kemik yapısı, vücuttaki en sert yapıdır. Kemik yapısına, kemikler, kemik ilikleri, vs. Bütün bileşenleri dahil olmak üzere kemik doku da denir. Kemik yapısı %30 org...
Devamını Oku

Yassı Kemik

Yassı kemik, tanım olarak kalınlık olarak genişlik ve uzunluğundan daha kısa olan kemiklerdir. Vücudun göğüs, kafatası, kürek ve kaburga gibi kısımların...
Devamını Oku

Sakroiliak Eklem

Sakroiliak eklem, kemiklerin bağlantıları olan eklemler fonksiyonel ve morfolojik olarak sınıflandırılmıştır. Sakroiliak eklem ise morfolojik sınıflandı...
Devamını Oku

Çizgili Kas

Çizgili kas, vücutta isteğe bağlı hareket ettirilebilen; hızlı çalışan ve çabuk yorulan kas şeklinde de tabir edilen kaslardır. Çizgili kasları meydana getir...
Devamını Oku

Kalp Kası

Kalp Kası: istemsiz bir şekilde kasılıp gevşeyen bir yapıya sahip olan kalp kası kasılma sırasında kalpte bulunan kan pompalanırken gevşeme sonucunda ise kal...
Devamını Oku

Kemik Zarı

Kemik Zarı, kemikleri kaplayan beyazımsı ve sedef renginde olan bu zar, diğer adı periost olan bu zar; kemiğin enlemesine büyümesini sağlar. Ayrıca kemi...
Devamını Oku

Kemik Hastalıkları

Kemik hastalıkları iskelette meydana gelen ve kemiklerin zayıflamasını, kırılganlıklarını arttıran bir sağlık problemidir. Kemiklerin zayıflaması biline...
Devamını Oku

Leğen Kemiği

Leğen Kemiği, Pelvis başka bir adı ise leğen kemiğidir. Leğen kemiği belirleyici olarak bel kısmında ve kalça kısmında bulunduğu, kuyruk sokumunun biraz...
Devamını Oku

Kıkırdak Çeşitleri

Kıkırdak Çeşitleri, Vücutta yarı taşıyıcı bir görev üstlenen kıkırdak, kemik dokudan daha yumuşak ve esnek olan bir bağ dokudur. Eklemlerde, omurlar arası di...
Devamını Oku

Eklem Sıvısı

Eklem sıvısı; kemikler arasındaki eklemler de bulunan eklem sıvısının çok önemli bir özelliği vardır. Bu özellik sayesinde kollarımızı ve bacaklarımızı ...
Devamını Oku

Göğüs Kemiği

Göğüs kemiği, tıpta sternum olarak isimlendirilir. Göğüs kafesinin ön tarafında ve orta kısmında yerleşen yassı bir kemik olan göğüs kemiği, üç bölümden...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kemik Yaşı
Kıkırdak Deldirmek
Kemik Büyümesi
Kas Çeşitleri
Eklem İltihabı
Son Forum Konuları
Vücut Kaslarının Büyümesi Spor Haricinde D Vitamini Lösing Ve Bcaa Glutamine Desteği
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024